кога е измислена првата табла со пикадо? | WIN.MAX

https://www.winmaxdartgame.com/distributor/

Потеклото на dartboards

Спортот на табла за пикадо има долга историја. Потекнува од Англија во 15 век. Според записите, Легиите биле испратени од римскиот император на оддалечените Британски Острови, каде дождливата британска клима не им дозволувала да поминуваат многу време на отворено. Затоа, во барака од табла, тие фрлија стрели кон целта направена од пресекот на дабот, која постепено се разви во модерна табла за пикадо.

Со други зборови, таблата со пикадо еволуираше од оружје за фрлање долга 10 инчи што го користеа британските стрелци во тесна борба.

Третата теорија има врска со конкретни историски личности. Англискиот крал Хенри VII беше слаб во уставот. Имајќи предвид дека ловот бил опасен и макотрпен, тој одлучил повеќе да не лови. Тој направил еден вид пиштол за пикадо за да фрли на пресекот на дабот за да ја постигне целта на фитнесот. Модерната игра на табла со пикадо се појави кон крајот на 19 век, а Англичанецот, Бе лин Гунлин, е заслужен за развојот на сегашниот систем за бодување на пикадо. Првиот рекорд од 180 поени во еден круг беше поставен во 1902 година од Johnон Рид од Англија.

https://www.winmaxdartgame.com/electronic-dartboard-set-lcd-display-with-6-softip-darts-win-max-product/

Професионална електронска табла за пикадо

Приказната за пикадо

Позната анегдота раскажува за кралот Хенри VIII како игра трескавично со сложениот сет на пикадо, што му го дала неговата втора сопруга, Ана Болејн.

Ако кралот на Англија игра стрела, можете да се обложите дека и другите благородници играат табла со пикадо. Брза и curубопитна странична забелешка: Благородниците сакаа да користатпомали дартборди отколку обичните и војниците.

Во деветнаесеттиот век се појавија многу верзии на играта. Во овој момент, играта не е интегрирана, ниту организирана во која било смисла.

Различни системи за бодување се користат низ целата земја, но с standard уште не се појави стандарден сет на правила. Меѓутоа, во 1800 -тите, таблата со пикадо почна да собира замав и да достигне невидени нивоа на популарност.

Како што растеше оваа популарност, имаше бран иновации, и во тоа време почнаа да се развиваат првите системи за нумерирање.

Постојат многу претенденти за титулата пронаоѓач на модерниот систем за нумерирање, и иако е тешко да се процени вистинитоста на сите овие тврдења, консензусот е дека дури во 1896 година, столар од Ланкашир, Брајан Гамлин, го измислил бројот систем со кој сега сме толку запознаени.

Модерната нумеричка низа на таблата со пикадо

Развојот на модерниот систем за нумерирање може да се припише на една од највлијателните промени на таблата со пикадо, преку која играта доби поголема популарност и на крајот беше препознаена како спорт.

Современиот аранжман за нумерирање околу таблата со пикадо (почнувајќи од врвот) е како што следува:

20-1-18-4-13-6-10-15-2-17-3-19-7-16-8-11-14-9-12-5

 https://www.winmaxdartgame.com/classical-dartboard-double-sided-flocked-dartboard-with-a-diameter-of-45-centimetres-18-inches-includes-6-darts-win-max-product/

Табла со хартија

Иако овој конкретен аранжман може да изгледа произволен, тоа е всушност внимателно избран редослед на броеви што обезбедува неверојатна длабочина и степен на правичност за играта што има голема корист од неа.

Постои скриен гениј зад овој конкретен аранжман кој ја побива неговата очигледна случајност. Со внимателно разгледување, можеме брзо да забележиме дека блиските броеви, како што се 20 и 19, се колку што е можно подалеку едни од други.

Овој избор на дизајн во голема мера ја намалува инциденцата на можни „среќни удари“ и во голема мера го намалува факторот на шанса во играта. Потребна е вештина и точност за да го добиете најдобриот резултат. Всушност, овој аранжман може активно да ги казни неточните фрлања.

На пример, кажете дека сакате да постигнете висок резултат од 20 и да пукате невешт, и најверојатно ќе погодите 1 или 5.

Тоа е историјата на dartboards, ако сте заинтересирани за dartboards, можеме да препорачаме неколку пикадо на почетно ниво за тебе

Нашата почетна страница, https://www.winmaxdartgame.com/

Е -пошта: salesa10@winmaxsport.com.cn, info@winmaxsport.com.cn

Луѓето с watch уште гледаат


Време на објавување: 18.08.2021 година